Over OORZAAK

De initiatiefnemers voor SpraakZien

Wie zit er achter SpraakZien?

SpraakZien werd ontwikkeld door de maatschap OORZAAK, geleid door Michiel van Overbeek en Barend Nieuwendijk.

Hun achtergrond is respectievelijk natuurkunde en bedrijfskunde. In 2020 is de maatschap opgeheven en zijn de ontwikkelactiviteiten stilgelegd vanwege gebrek aan financiele middelen.


Bedenker van het concept is Michiel van Overbeek:

“In 2010 ontstond de gedachte dat er naast de bekende oplossingen als gehoorapparatuur, liplezen en gebarentaal ook andere mogelijkheden moesten zijn voor mensen met ernstig of volledig gehoorverlies”, zo legt Michiel van Overbeek uit. “Vanuit mijn natuurkundige achtergrond combineerde ik een aantal technieken waardoor SpraakZien zijn eerste vorm kreeg.

De essentie van het idee is dat het gesproken woord wordt opgevangen met miniatuurmicrofoons, vervolgens door software wordt omgezet in tekst. Die tekst wordt direct via een videobril zichtbaar voor de gebruiker (dove of zeer slechthorende).”            


“De gebruiker krijgt bij het gesprek dus een ondertiteling gepresenteerd. En kan zo het gesprokene ‘verstaan’. Doordat de ondertitels zichtbaar zijn via een doorzichtige bril houdt de gebruiker ook normaal zicht op de gesprekspartner en de omgeving. SpraakZien kan gebruikt worden zonder dat er technische kennis noodzakelijk is en is net zo gebruiksvriendelijk als een gehoorapparaat”.


Samenwerking:

Voor de ontwikkeling van SpraakZien werd  samengewerkt met:

De Stichting Plotsdoven te Houten,

De Universiteit Leiden,

De Technische Universiteit Delft

     Michiel van Overbeek met SpraakZienbril                                                      Barend Nieuwendijk in Scheire en de Schepping


Barend Nieuwendijk in Scheire en de Schepping

In de pers


Publicaties:Televisie:

De Kennis van Nu, 7-12-2104, NPO 2

Scheire en de Schepping, 27 maart 2014: VIER (belgische commerciele omroep)


Contact


Email: info@nieuwendijksadvies.nl

Contactpersoon: Barend Nieuwendijk